Ràdio Caliu és el nostre mitjà per a comunicar-nos amb el món exterior,per donar-nos a conèixer i per a generar pensament lliure. Els i les membres de Ràdio Caliu tenim la motivació de potenciar la diversitat i la diferència, de compartir experiències i de donar veu a aquelles i aquells que no la tenen... Ràdio Caliu és una ràdio única i diferent per a persones úniques i diferents.


27 d’abril del 2012

Avui hem entrevistat a Inma Puig Antich!

Un dels moments durant l'entrevista a Inma
Aquesta tarda hem fet un programa molt especial...la primera entrevista en directe d'aquest nova generació!!!
i a més perquè hem realitzat un exercici per recuperar la memòria històrica del nostre país, amb una convidada excepcional..., hem realitzat una entrevista a una de les germanes de Salvador Puig Antich, la Inma Puig Antich, que ha tingut la gentilesa de venir fins a la seu de l'emisora OnaSants i hem pogut preguntar-la i xerrar amb ella durant 50 minuts, que han passat volant!!!
El programa ha començat amb les seccions que s'estan convertint en habituals: Notícies sobre discapacitat i diversitat funcional, Cinema , Sant Jordi...amb els comentaris,crònica i crítiques sobre "Intocable", un film que ha triomfat i ha vist gran part de l'equip de Ràdio, Salva i Carles han explicat la sinopsis, i Pilar, Ana i Francesc han opinat que els hi havia semblat. Per manca de temps, "Oci i lleure" i "Recomanacions literàries" sortiran en el proper programa...

Hem de dir que l'emoció, els nervis, i algun imprevist tècnic...que hem pogut resoldre sense més problemes, han estat protagonistes en la tarda d'avui..., però mica en mica, la concentració i les ganes de treballar han fet que poguéssim disfrutar tots i totes.

Abans d'iniciar l'entrevista, Albert ha llegit una petita biografia de Salvador, i després diferents participants han realitzat preguntes que convidaven a la reflexió...Inma ha contestat i comentat com era Salvador..., persona alegre, sensible, molt sociable, amb bon sentit de l'humor, molt bondadós,"amb un cor gegant"...i els valors que més el caracteritzaven eren la honestedat i molt sensible a les injustícies, per això es va decidir a lluitar, en una època duríssima, on la por, la clandestinitat, la presó,...la forta repressió era quotidiana. Ens ha explicat com va reaccionar la societat, que no s'imaginava en absolut que acabaria amb 2 penes de mort, un dels darrers assassinats perpretats per la dictadura franquista. Inma ha comentat com els partits en la clandestinitat en aquell moment, es van desentendre, perquè Salvador era anarquista, i no volien que els vinculèssin a ell...perquè estaven a punt de repartir-se el pastís del "poder de la nova democràcia"... Inma comenta que ella i les seves germanes són molestes, perquè els fan sentir "culpables". Inma ha emfatitzat que la democràcia actual, res, no és tal..., perquè està construïda sobre un pacte de silenci: "Aquest país ha oblidat massa...la memòria històrica s'ha de fer bé...encara no s'ha demanat perdó"
Ens ha explicat com el procés de la película va ser dur, i els feia molta por, però també que per por a que algú sense drets d'autor poguéssin fer mal ús... i van decidir fer-la perquè aquest tema arribés a la gent jove, i no s'oblidés. El fet de parlar remou, i fa mal.
"ara que havíem aconseguit amb lluita de 30 anys...molts drets, ara amb retallades...estem perdent coses que havíem guanyat"
Inma ha destacat que tant a l'enterrament de Salvador, i a una misa que es va celebrar en la seva memòria, la policia "els grisos" van carregar durament amb forta violència a cavall. 
"als llibres d'història no se'n parla d'en Salvador, ni de ningú...perquè no convé...i és la nostra història!"
Hem finalitzat el programa amb la cançó de Ràbia Positiva sobre Salvador, i una recomanació literària per Sant Jordi, de l'Inma, "Yo confeso" de Jaume Cabré, i de la Mireia "El Libro de los Abrazos" d'Eduardo Galeano.
Gràcies Inma!!!!
I si us ha agradat aquesta crònica...podeu escoltar i fer difusió del programa fent clic AQUÍ.